Over mij

jaap snijdt venkel

Ik hou erg van koken. De prille liefde begint als ik als student een moestuin met groenten en fruit ga verzorgen. Ik vind het geweldig om met de vers geoogste producten lekker eten te bereiden. Als ik door een kookboek blader beginnen mijn handen te kriebelen. In die tijd ontdek ik hoe smaakvol vegetarisch eten kan zijn. Later leer ik voor groepen te koken. Zoals in een eethuis in een wijk met woongroepen. Leuke gerechten bedenken, op de markt lekkere spullen kopen, natuurlijk het koken zelf én de complimenten van gasten achteraf! Tijdens mijn opleiding Biologische Landbouw ga ik werken op een biologische boerderij waar producten worden verbouwd die de tijd krijgen om onder natuurlijke omstandigheden te groeien.

Als ik in 2001 verhuis naar Dwingeloo begin ik met het geven van cursussen biologisch moestuinieren en als vanzelf ontstaan er kookworkshops: samen met enthousiaste moestuiniers ontdekken wat voor lekkers je kunt maken met de groenten van het seizoen. Na een tiental jaren gewerkt te hebben op zorgboerderijen krijg ik in 2007 de kans om het kokkerellen een nieuwe impuls te geven. Als groentje ga ik in de leer bij Yt van der Ploeg van Herberg Het Volle Leven in Appelscha. Van Yt leer ik culinair koken. Zij kan als geen ander smaken combineren. Yt weet haar enorme kennis van mooie producten maar bovenal haar liefde voor heel lekker vegetarisch eten aan mij over te dragen.

Nu is er Groentje, kleinschalig cateringbedrijf van Jaap van de Vliert, vegetarische kok met groene vingers.

Groentje duurzaam

Ik vind dat genieten heel goed duurzaam kan! Daarom kies ik voor biologisch geteelde producten, liefst uit de streek. En daar waar mogelijk voor fairtrade ingrediënten. Afval uit de keuken komt terecht op de composthoop. Koken doe ik op groene stroom en groen gas (co2 compensatie door aanplant van bomen) van Greenchoice. De disposables die ik gebruik zijn gemaakt van hernieuwbaar materiaal en volledig biologisch afbreekbaar. De folders en kaartjes van Groentje zijn gedrukt op gerecycled papier.

 

webdesign: www.ocelot-ontwerp.nl